Спешно правят регистър на всички домашни прасета

????????????????????????????????????

Предвид усложнената епизоотична обстановка в страната, относно появата и разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева разпореди ежеседмично провеждане на епизоотичните комисии в разширен състав и вземане на превантивни мерки в отделните области.

Областният управител Димитър Иванов проведе заседание на Областната епизоотична комисия, на което взеха участие и представители на Областно пътно управление и собственици и представители на индустриалните и фамилни ферми в областта. Представителите на ОДБХ запознаха присъстващите с актуалната обстановка и клиниката на заболяването. „Най-важната ни задача е да не допуснем навлизане на заболяването на територията на областта, защото загубите ще бъдат големи, а начина на действие при възникване и констатиране на заболяването е само един – с умъртвяване на животните“, информира д-р Николай Георгиев, директор на ОДБХ Ямбол.

В момента рискът от проникване на заболяването е голям, поради големия пътникопоток и преноса на рискови продукти. В тази връзка структурите на АПИ по места засилват почистването на пътните отбивки, паркинки и места за почивка. В това число на територията на област Ямбол особено внимание се отделя на път I-7. Засилва се и дейността на граничните власти.

И ветеринарните власти и представителите на индустриалните ферми в областта се обединиха около мнението, че проблем при това заболяване и фактор за разпространението на болестта е отглеждането на прасета във ферми тип „заден двор“.

Областният управител призова всяка от институциите и стопаните за отговорно отношение и съпричастност в процеса на прилагане на превантивни мерки.

Областната епизоотична комисия взе решение във всяко населено място ветеринарните власти, служителите на земеделски служби да информират на терен хората за заболяването и опасностите от разпространението му. До 1 август да бъде направен опис и регистър на животните отглеждани в стопанства тип „заден двор“, за да се знае реалният им брой. И до началото на следващата седмица общините да определят места за загробване на животните.

По време на заседанието бяха поставени и конкретни казуси, които областният управител ще отнесе до националния щаб за компетентно мнение.