Специализирана полицейска операция

Резултати от проведената на територията на област Ямбол специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол

Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и превантивна дейност по безопасността на движението се проведе вчера  (02.06.2020 г.) на територията на област Ямбол, под наблюдението на прокуратурата. В хода на операцията са проверени 768 лица и 434 МПС. Задържани  са 15 лица. Рразкрити са 14 престъпления – кражби от частни имоти и леки автомобили, противозаконно отнемане на автомобил, притежание на наркотици, управление на МПС след употреба на наркотични вещества и са предявени обвинения по още 7 дела, образувани в предходни периоди.  Извършени са проверки на 22 обекта – автокъщи, автоморги, магазини и частни имоти.

Установена е съпричастността на 14 лица към кражба на голямо количество  слънчогледова отсевка от производствена база в областта, като е повдигнато  обвинение на две от тях.

Разкрито е противозаконно отнемане на товарен автомобил, извършено през нощта на 10 май в областния град. Извършителят е направил самопризнания за извършеното деяние. 

Трима от задържаните са извършили в съучастие две взломни кражби от автомобили, паркирани на улиците „Илинден“ и „Сливница“ в Ямбол. Част от инкриминираните предмети са установени и ще бъдат върнати на собствениците.

37-годишен мъж  е задържан за притежание на наркотични вещества. По надлежен ред от него са иззети общо 9 грама марихуана и метамфетамин. В рамките на образуваното досъдебно производство той е привлечен в качеството му на обвиняем и с прокурорско постановление е задържан за срок от 72 часа.

При проверка в два търговски обекта е установено, че се предлагат за продажба спортни дрехи и обувки, носещи търговска марка и знак „Адидас”, „Найк“ и „Пума“, без съгласието на притежателя на същите, за които търговците не са представили документи за произход. Иззети са общо 69 артикула. Образувани са две преписки за предварителна проверка.

В два частни имота в ямболско село са установени 54 складирани, излезли от употреба автомобили, придобити от физическо лице, което  няма регистрация като търговец по реда, определен от ТЗ, както и  издадено Разрешение за извършване на дейности с отпадъци от излезли от употреба МПС.  Проверката по случая продължава.

В рамките на акцията са съставени 98 акта за установени административни нарушения и са наложени 200 глоби по фиш.

 

03.06.2020 г.
Татяна Павлова