Слънчевото затъмнение идва с катаклизми

Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка.

То вече е наричано от много медии „Великото слънчево затъмнение“. 

Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан, обяснява Пенчо Маркишки, физик в института по астрономия при БАН.

 

По думите им пълната фаза на затъмнението ще започне в 19:48:36 ч. и ще завърши в 23:02:34 ч. българско официално време. „Очаква се изключително много хора – вероятно милиони туристи – да посетят Съединените щати, за да наблюдават явлението. Екипи от български астрономи любители също планират пътуване до САЩ заедно с нужната им техника за наблюденията“, казват научните спецове.

Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от Северна Америка, е било на 26 февруари 1979 г.

Според астрологичните теории всяко слънчево затъмнение увеличава напрежението в обществото, тъй като в този период съзнанието е замъглено, разумът се ориентира зле в събитията, пише astrofenomen.com.

В периода на влиянието на затъмнението се увеличава вероятността от катастрофи: войни, пожари, самолетни катастрофи или необичайни метеорологични явления. Въздействието се усеща две седмици преди и още две седмици след настъпването на затъмненията.

Слънчевото затъмнение, което настъпва след лунното, показва, че събитията ще се случват тайно, ще се наблюдават неопределени брожения в колективите. Особеност на това затъмнение е, че Слънцето се намира в квадратура с Лилит. Съзнанието е замъглено.

Вследствие на това се усилват напрежението, радикализмът и агресивността, проявява се неудовлетвореното его на политиците и държавните ръководители, което води до скандали и трагедии.

Неадекватните постъпки и решения, взети в периода на затъмнението, ще имат сериозни последствия в бъдеще. Древните народи, а и някои настоящи религиозни течения, са придавали особен смисъл на слънчевите затъмнения.

Според тях тези явления са носели потенциална пряка и косвена вреда за здравето. Например по време на затъмнението на бременните не се е позволявало да излизат извън домовете си, за да не се увреди плодът.

Индусите смятали, че водоизточниците и храната, оставена на открито, стават отровни.Съвременната научна реалност отхвърля тези вярвания. Затова пък има друга реална опасност за здравето по време на слънчевите затъмнения.

Тя е пряка и се отнася до зрителния анализатор. Изниква въпросът какво е по-особеното на слънчевата светлина по време на явлението, която при това е дефицитна? Нормално, при насочване на погледа към Слънцето, силната светлина задейства регулаторна верига в мозъка, довеждаща до свиването на зениците.