Симеон Дамянов: За всяка роля е нужна смелост

Симеон Дамянов е най- новото попълнение в актьорския състав на Драматичен театър „Невена Коканова“. Млад, интересен, ново лице, със сериозна роля в „Идеален съпруг“ от Оскар Уайлд. Това накратко може да се каже за Симеон Дамянов. А ето какво казва той за себе си и работата си в Драматичен театър „Невена Коканова“– Ямбол.

–  Симеон, ти си напълно непознат на ямболската публика, затова нека започнем разговора от там – кой си ти?

-Аз съм едно младо момче, което преди малко повече от година завърши Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ (клас проф. д-р Ат. Атанасов) и, струва ми се, тепърва предстои да откривам истинския отговор на този въпрос. По-лесно би било да кажа кой не съм…

През последните години Драматичен театър „Невена Коканова“ провежда политика за привличане на млади актьори, които завършват образованието си в НАТФИЗ, като им дава шанс за професионална реализация в утвърден екип. Какви са първите ти впечатления от колегите и разбира се от работата в театъра?

-Мога да кажа, че се наслаждавам на времето си тук. Наистина останах приятно изненадан от топлото отношение и посрещане, което получих. Надявам се, че тази творческа атмосфера, ще окаже същото прекрасно влияние и върху проекта, по който работим.

– В средата на репетиционния процес на „Идеалният съпруг“, вероятно вече имаш усещане за героя си. Припознаваш ли се в него или сте коренно различни като характери?

-По-скоро откривам черти в неговия характер, които ме правят любопитен. А това страшно много ми харесва! За мен би било единствено огромен комплимент, ако някои припознае черти на Горинг в мен.

 

-Ти си в началото на творческия си и професионален път. Предстоят ти много и най-различни роли. Коя е обаче онази, която на всяка цена би искал да изиграеш?

Засега нямам такава. Предпочитам да се наслаждавам на момента и се опитвам да приема всяка роля като новото, най-голямо предизвикателство.

– Покриват ли се очакванията ти за живота и професията извън вратите на Театралната Академия?

-Пътуванията в професионален и личен план са нещо строго индивидуално и зависят пряко от очакванията, които имаме преди това. Може би е добре, че в академията ни предпазиха именно от тези големи очаквания. Предпочитам да работя здраво и да катеря планината, пред това да падам пуфтейки.

Според теб какво трябва да притежава човек за да успее да бъде истински, когато излезе на сцената без значение каква роля играе?

– Смелост.

Успех и на добър час!

15327579_1169383466484518_749013500_n 15356062_1169384076484457_27958371_n 15409781_1169383316484533_555295470_o