Световният шампион по плуване Петър Стойчев посети Ямбол

Днес от 10:30 часа, в присъствието на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, двамата ресорни кмета Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев и главния архитект Стоян Жечев бе извършен оглед на техническите съоръжения, обслужващи басейна в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“. Петър Стойчев, носителят на световната купа по плувен маратон за 11 поредни години, световен шампион по плуване на 25 км в открити води и световен рекордьор по най-бързо преплуване на Ла Манша през 2007 година също присъства на огледа, като специално се отзова на поканата на Ръководството на Община Ямбол за експертно мнение по въпроса.

Басейнът е общинска собственост. За жалост той не се ползва от 4 години, а от близо 30 години не е извършван ремонт, който по думите на специалисти е необходим, за да може да функционира безопасно. Със заповед на кмета на Община Ямбол бе назначена експертна комисия, която да извърши оглед на двата басейна в сградата и да се направи пуск на техническите съоръжения. Председател на комисията е зам.-кметът Енчо Керязов и в нейния състав влизат експерти от Община Ямбол и спортни деятели от града.

„Тази година Община Ямбол е отделила 20 000 лв. за басейна, като предстои да бъдат осигурени още средства. Не се изисква тежък ремонт. Г-н Стойчев ни даде ценни съвети, от които ще се възползваме и се надяваме в началото на новата учебна година басейнът да започне да функционира.“, сподели кметът Валентин Ревански след като приключи огледът.

В срок до 4 май 2020 г. комисията трябва да изготви констативен протокол за състоянието на басейна и всички технически съоръжения и да предложи необходимите мерки за пускането му в безопасна експлоатация – изкърпване, боядисване, подмяна на помпи, тръби, плочки и вентилация и др.