Световен ден на първата помощ

Демонстрация на техники по оказване на първа помощ при инциденти с деца от  детска градина „Щурче“ в село Кукорево, община Тунджа  – това е инициатива, организирана от Ямболската червенокръстка организация по повод отбелязването на Световния ден на първата помощ – 09 септември 2023г.  

          Отбелязването на  Световния ден на първа помощ е възможност да се подчертае значението на първата помощ,  като хуманен акт и ключов компонент на един по-широк подход, насочени към безопасността и превенцията на рисковете от травматизъм. Това е повод да се достигне до по-широка публика и да се опитаме да променим начина, по който света мисли за мерките по оказване на първа помощ.

          Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец идентифицира децата, като доставчици на първа помощ и признава, че те съставляват голяма част от населението, която получава първа помощ в спешни случаи. Децата са значителна част от обществото, която има способността да участва  в спасяването на живота на своите връстници и членове на семейството според собствените си възможности.

          По време на демонстрацията, под формата на игра деца на възраст 4-6 години бяха запознати със  значението на първата помощ за предпазване от травматизъм, с материалите, които се използват за да помагат на своите връстници и усвояваха елементарни способи за справяне с различни травматични състояния.

          Като за финал, всички деца и техни учители се хванаха за ръце, за да образуват традиционната в цял свят „Човешка верига“ в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

 

   ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ