Руско Шиков и Румен Михов с отличия от президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“

  Държавният глава Румен Радев приветства на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

Сред наградените са Румен Михов и Руско Шиков от Ямбол. Възпитаникът на ПМГ „Атанас Радев“ Румен Михов е носител на сертификат в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“. 

В категория „Вдъхновител и създател на таланти“, която се връчва за трета поредна година,  държавният глава отличи  с грамота Руско Шиков, дългогодишен преподавател по информатика в Ямбол, основател на собствена фирма в областта на информационните технологии и програмист, подготвил десетки български ученици, носители на медали от международни олимпиади и състезания. Руско Шиков е дългогодишен член на Националната комисия по информатика към Министерството на образованието и науката и един от най-дейните организатори на състезанията по информатика в страната.

В словото си на церемонията президентът призова участниците в тазгодишното издание на инициативата да запазят своя творчески устрем. “Това, което правите ни дава повод не само да се гордеем, че сме българи, но и увереност, че България има бъдеще като модерна европейска държава“, подчерта още Румен Радев. Държавният глава открои и приноса на представителите на журито и на научната общност за активирането на българската научна диаспора за работа в съвместни проекти.