Ретроспективна изложба с творби на Коста Стоянов

Община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол
 
Ви канят на
 
РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА
КОСТА СТОЯНОВ
 
Откриване: 18 април (четвъртък) 2024, 17:30 часа
Художествена галерия „Жорж Папазов“
Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2
 
Тази година се навършиха 90 години от рождението на художника Коста Стоянов (1934-2022). Роден е на 19 февруари в Елхово, но живял и творил в Ямбол.
Коста Стоянов е име, познато на няколко поколения творци и почитатели на изобразителното изкуство в града. Неговият жизнен и творчески път е свързан с този град и с развитието на изкуството и културата тук. Веднага след като се завръща от обучението си във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) през 1960 г., става член и съучредител на групата на художниците в Ямбол и оттогава свързва собствената си съдба с тази на ямболската културна действителност. През 1967 г. става първият член от Ямбол на Съюза на българските художници (СБХ). Бил е повече от 20 години творчески секретар на Групата на ямболските художници. Бил е избиран няколко пъти за член на Управителния съвет на СБХ – София. Петнадесет години работи в администрацията на Окръжния народен съвет. Има значителен принос в развитието на културата, образованието, спорта и медицината на областта. 
Има над 20 самостоятелни изложби в гр. Ямбол и в страната. Участва в групови и колективни изложби в България и чужбина, в престижни форуми на графиката. Работи в областта на графиката, монотипията и живописта.
Творчеството на Коста Стоянов може да бъде разделено на два основни периода – графичен и живописен. За него художникът Тодор Ялъмов споделя, че от „чист график“ Коста Стоянов се е превърнал в „изчистен живописец“.
Изложбата представя графични и живописни творби, собственост на семейството на художника и на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол. Сред тях са и последните платна, върху които художникът е работил и които са останали недовършени.
Експозицията има репрезентативен характер. Тя покрива различни периоди и посоки на търсенията на художника и проследява неговото творческо развитие.