Регионален исторически музей – Ямбол представи календара от инициативата „Бъдещето на нашето минало”

Това стана на брифинг, в който участваха представители на музея и БК ”Тунджа” – Ямбол. На него Стефан Бакърджиев, директор на РИМ – Ямбол, припомни на журналистите, че спортният клуб и културната институция вече имат зад гърба си успешен съвместен проект – инициативата „ Историята е движение”, част от която е  откритата през април миналата година фотодокументална изложба „Пътят: хроника на ямболския баскетбол”, получила специално признание от Министерството на културата по време на Панаира на музейните изложби в Русе.

„Наградата за нас беше знак, че вървим в правилната посока и ни насърчи да търсим нови и интересни начини за популяризиране на местната ни история. Идеята на екипа, спечелил отличието, беше паричната награда да бъде използвана отново за съвместна кампания със спортистите.  И тази година партньори в инициативата ни са баскетболистите от представителния мъжки отбор на Ямбол, но до тях застават и момчетата на Стойо Чолаков, които са бъдещето на спортния клуб”, заяви г-н Бакърджиев.

“Бъдещето на нашето минало” е проект, имащ за цел да популяризира старите сгради, които са били част от живота на града ни в миналото.

„Всяка общност има история, а пътуването през нея не свършва с разглеждането на избледнели снимки и пожълтели документи. На музейния сайт всеки ще може да прочете кратки биографични “портрети” на емблематичните здания и така да направи своята разходка през времето, да се „изгуби” по вече изчезнали от градския пейзаж улици. Визуализирахме част от сградите в календар за 2019г. Идеята ни беше да ги покажем отвътре, защото „духът” на едно здание не се крие само в неговата фасада, но и в овалните салони, в дървените парапети на стълбището, в орнаментите на колоните и таваните. След миналогодишния съвместен проект пътят беше трасиран и мога да кажа, че хората поискаха и очакваха нов календар от нас”,  допълни Стефан Бакърджиев

Сградите, в които позират баскетболистите, са паметници на културата от местно значение и кореспондират с идеята на кампанията. Това са  Военният клуб, зданието на  кметството и  ОУ ”Даскал Атанас Кожухаров”.

„Събрахме колекция от истории, които ще представим на музейния сайт чрез серия от публикации. Надяваме се чрез текст и образи да разкажем увлекателната приказка на стария Ямбол и да събудим историческото любопитство на повече хора от различни възрасти”, завърши директорът на РИМ – Ямбол.