Разпети петък – за смирението, страданията и спасението

За смирението и човешките грехове в най-тъжният ден за християните –  Разпети петък пред Радио София говори свещеник Любомир Братоев.

По думите му, нашите грехове са съпътстващи в живота ни и трябва да помним не само големите си прегрешения, но и всички онези малки, които смятаме за незначителни.

“Хората бъркат две понятия – едното е “смирение”, а другото е  “примирение”. Както самата дума добре изразява, смирение означава “с мир”, тоест, да подхождаш към проблемите с мир”, каза отец Братоев. По думите му, много хора мислят, че нашата, християнската вяра е закостеняла, но тя е жива.

“Ние наистина проповядваме на хората едни събития, които са станали преди 2000 години, но те са живи и днес, като символика, като начин на поведение на вярващия християнин. Тоест, когато виждаш някаква несправедливост и трябва да вземеш отношение към нея, но то да не бъде войнствено отношение, а именно с личен пример, с обяснения да се подходи към въпроса”, поясни отец Братоев.

Той каза още, че когато има някакъв катаклизъм, като например войната в момента и човек, когато има християнско самосъзнание борави с факти, а не толкова с тълкувания. И това, по думите му, е смирението. Отец Братоев заяви, че тук е мястото на християнина да си припомни, че в такива моменти “истинският, ревностен християнин с делата си, с помощта, която оказва на страдащите, на преследваните, спомага за това, да се възцари и христовия ред на земята”, и след това Христос да възкръсне в нашите дела и нашето бъдеще.

bnr.bg