Радев поясни защо изборите ще са на 11 юли

Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага. Това заяви президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на ЦИК.

„Датата на изборите този път се определи от няколко фактора – действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, в която има ясни срокове. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата – вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа ситуация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира държавният глава.

„Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Ще издам указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, обърна се Радев към бъдещия състав на ЦИК. 

Припомняме, че до предсрочни избори се стига след три отказа за съставяне на правителство – ГЕРБ-СДС, представиха кабинет, но върнаха мандата, „Има такъв народ“ и БСП пък се отказаха веднага след получаването на мандат. 

novini.bg