Работниците на „КонтинВеСт“ с писмо до кмета и областния управител

До

Г-н Валентин Ревански- Кмет на Община Ямбол
Г-н Димитър Иванов- Областен Управител Област Ямбол

През последните години и най-вече през последните месеци гражданите на гр. Ямбол се заливат с невярна информация от медиите, поднесена им от проверяващите органи. Чухме изказване на г-н Цонев на заседание на общинския съвет. И изказване на Г-н Иванов Областен Управител.

Уважаеми Г-н Ревански,

Уважаеми Г-н Иванов,

Служителите на фирма КонтинВеСт ООД база Ямбол категорично заявяваме, че производство на хлор не е имало и няма.

Каним проверяващите органи и Вас отново да дойдете на място и да Ви покажем каква е технологията за производството на алуминиев сулфат и суровините за нея. Тогава може да посочите къде точно е инсталацията за производство на хлор? B изказването си г-н Цонев заявява, че нямаме сигнализация – и това не е вярно. Имаме сигнализация и тя е свързана с оперативен център на РД-ПБЗН, община Ямбол, община Тунджа, областна управа.

По повод думите на г-н Иванов – Областен управител, че сме имали многобройни инциденти: правени са многобройни проверки, вследствие на подаден сигнал. Но се оказва, че сигналите се дължат на чувствителността на сигналната система. Това се потвърждава с протоколите направени при тези проверки. През 2011 г твърдите, че има инцидент, но такъв не беше доказан. През годините на съществуване на фирмата – от 2002 г до сега – нямаме пострадал работник в следствие на работа с хлор. Всички служители на фирмата са оборудвани с лични предпазни средства, противогази, дрегерапарати. Обучени сме да реагираме адекватно при възникване на пропуск и всеки месец се провежда тренировъчно занятие. Преди години беше проведено такова, съвместно с гражданска защита, полиция, пожарна и др., и заснето от Диана кабел. Тогава според тези институции всичко беше наред.

Нека не се манипулира психиката на хората, а се обясни за какво се използва хлора. Питейната вода се дезинфекцира с хлор и за сега друга по- евтина и ефикасна алтернатива няма. Този хлор някой трябва да го произведе. Някой трябва да го достави във ВиК – Дружествата. Хлор може да си закупи всеки, който пожелае от фирма доставчик или директно от производителя. За България една от фирмите доставчици е фирма КонтинВеСт ООД. Ако искането на г-н Цонев е „да махнете този човек, който тормози града от години” – ще има ли друг доставчик на хлор за ВиК, кой ли ще е и не е ли това разковничето? Фирма КонтинВеСт ООД има разрешително да съхранява определено количество хлор и да търгува с него.

Инциденти може да се случат навсякъде. Това, че службата за бедствия и аварии не разполага с противогази по думите на г-н Цонев е тревожно и абсурдно. Искаме да ви уверим, че при нужда може да разчитате на нашите средства, знания и умения.

Г-н Областен Управител,

Комплексното разрешително, което предстои да се издаде на фирма КонтинВеСт ООД се отнася за производството на алуминиев сулфат. По химично уравнение се получава от сярна киселина и алуминиев хидроокис / HSO+ Al(OH)= AL(SO)+ H2O /.

Ние недоумяваме защо непрекъснато се говори за хлор ? Алуминиев сулфат се е произвеждал на същото това място от химичен комбинат „Ямболен” – цех Неорганични соли до 1990 година. Той се използва за пречистване на питейни и промишлени води, басейни, в парфюмерията и фармацевтиката, в строителни материали и хартиената промишленост. Не може да е толкова опасен и отровен ?!

Уважаеми господа,

много Ви молим не всявайте напрежение и страх в гражданите на град Ямбол. Няма ли химици сред вашите служители, които да реагират на изказването, че в производството на алуминиев сулфат има и хлор? Освен служители на тази фирма, ние сме и жители на този град. Мислите ли, че бихме изложили на опасност нас самите и нашите семейства и съгражданите си?

Уважаеми Господа,

във фирма КонтинВеСт ООД, както и във всички други фирми сигурно има нарушения. Нека да има санкции и предписания, но защо трябва да се прибягва до лъжи и измислици. Доверието ни в проверяващите органи в градска и областна управа се изчерпа. Надеждата ни е в новата управа, която се очертава да е успешна, но сте на път всички дружно Вие, проверяващи органи, да ги подведете. Надяваме се да се отзовете на поканата да ни посетите и да се успокои населението на гр. Ямбол, като се обясни, че не е имало и няма производство на хлор. Тари с хлор има не само на площадката на фирма КонтинВеСт ООД, но и на всички ВиК инсталации за пречистване на водата, включително и във ВиК Дружеството на гр. Ямбол.

По тази тема можем още да говорим. Защо никой не е прочел документацията за издаване на комплексно разрешително за производство на алуминиев сулфат, намиращи се в общината? Защо се говори некомпетентно?

Като доказателство за всичко горно прилагаме Протоколите от извършена годишна проверка на Дружеството от всички възможни проверяващи органи за 2017, 2018 и 2019 година, от който е видно, че нито има нарушения, нито има каквото и да е производство на хлор.

28.01.2020г От служителите на фирма КонтинВеСт ООД