Работна среща по проект „Всички заедно за силно и равно начало“

Фондация „Тръст за социална алтернатива“ и сдружение „Свят без граници“ организират работна среща, която е част от кампанията за безплатни детски градини в цялата страна. Домакин на проявата е община „Тунджа“. Кампанията е част от проекта „Всички заедно за силно и равно начало“, продължение на инициативата „Готови за училище“. В проекта участват 18 неправителствени организации. Работната среща продължава и днес 18 октомври, в сградата на община „Тунджа“.
На срещата взеха участие общински съветници, директори на детски градини и представители на общините Лесичово, Павликени, Куклен и Луковит, които искат да направят градините безплатни.
„Ако таксите отпаднат, 64% от родителите казват, че семейните им бюджети ще бъдат облекчени, а 47 на сто споделят, че ще се чувстват подкрепени от общините“ – това обяви Евгения Волен, програмен директор „Развитие и учение“ във фондация „Тръст за социална алтернатива“ на база изследване, проведено от агенция „Алфа рисърч“ (поръчано от фондация „Тръст за социална алтернатива“) по време на работна среща в Ямбол. Тя беше посветена на добрите практики на община Тунджа за обхващане на всички деца в ранното детско образование. Г-жа Волен допълни, че към момента поне 26 общини в цялата страна са премахнали, напълно или частично, таксите в детските градини.
По време на работната среща четирите общини, които искат да направят градините безплатни се запознаха с ползите и първите стъпки в процеса. Зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев обясни как преди градините да станат безплатни, общината е събирала в бюджета 50 хил. лв. „Със или без тези 50 хил.лв. общината няма да обеднее, но ще постигне онова, което вече е факт – първо едни доволни родители, че сме свалили не малък товар от семейния им бюджет, освен това и 100% обхват на децата в ранна възраст“, допълни още Ставрев.