Пътуваща изложба „ІІ международно триенале „Духът на акварела“

Пътуващата изложба „ІІ международно триенале „Духът на акварела“ гостува от 29 октомври до 21 ноември в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол на ул. „Цар Самуил“ №2.

Второто международно триенале „Духът на акварела“ е проект на IWS – България. Фестивалът се проведе във Варна от 1 до 5 юли, в партньорство с ГХГ „Борис Георгиев“, с финансовата подкрепа на фонд „Култура“, община Варна. Присъстваха над 250 участници и гости от Индия, Франция, Исландия, Перу, Република Корея, Германия, Холандия, Белгия, Бангладеш, Тайланд, Испания, Китай, Русия, Украйна, Беларус, Мексико, Израел, Полша, Гърция, САЩ, Япония, Сърбия, Румъния, Турция, Канада и разбира се България.

Художествената галерия в Ямбол е петата галерия, в която Триеналето се показва и четвъртата от пътуващата изложба. Тя беше домакин и на първото издание през 2016 г. Участници от Ямбол са Цветан Казанджиев, който тази година получи наградата на ГХГ Варна и Клементина Манчева.

Откриването на изложбата в Ямбол бе на 29 октомври, а на 30 октомври, Селма Тодорова, куратор на проекта и президент на IWS – България е с ямболски корени по бащина линия, направи демонстрация с акварел. Модел на художничката, която в рамките на 2 часа нарисува портрет с акварел, бе известният ямболски издател Жельо Учков.