Първи частен Дом за стари хора в село Болярско

Ден преди големия християнски празник „Успение Богородично“ отвори врати Първият частен Дом за стари хора и хора с деменция „ Надежда“ в с. Болярско , община „Тунджа“.
Новата социална услуга е с капацитет 20 места и предлага в среда близка до семейната комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на възрастните хора, свързани с предоставянето на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационни потребности , както и организация на свободното време и лични контакти.

За да се осигури денонощно адекватна подкрепа и грижа за настанените потребители са привлечени здравни, социални специалисти и помощен персонал. Осигурени са възможности за медицински прегледи, снабдяване с медикаменти, възстановителни и занимателни дейности, подкрепяни от специалисти по предварително изготвен индивидуален план, ориентиран към съхраняване и възстановяване на личностните умения и психологически особености, съдействие при ползване на административни услуги, в т.ч. от юрист и др.
Условията, които предлага „Дом за стари хора и хора с деменция“ са : настаняване в уютни стаи, 4 – кратно хранене според здравословното състояние на ползвателите, трапезарии, зали за отдих , занимания и социални контакти, трудотерапия, възможност за посещения от близките на потребителите. Домът разполага с прилежащо дворно пространство, подходящо за разходки и отдих на открито.
На откриването на Дом за възрастни хора и хора с деменция „Надежда“ присъстваха Георги Георгиев –кмет на община “Тунджа“, Станчо Ставрев – зам. кмет на община „Тунджа“, Мария Славова – директор на Дирекция социално подпомагане- Ямбол, Пепа Иванова – кмет на с. Болярско, общински съветници, представители на общинска администрация, персонал, потребители и гости. Бе извършен тържествен водосвет за новата социална услуга.
Изграждането на новия Дом „Надежда“ обедини инициативността на частния бизнес, държавните институциите и местната власт в подкрепа на грижата за хората и тяхното добруване.
Откриването на новата социална услуга е единствена от този тип на територията на област Ямбол. Тя е навременна и е отговор на изключително голямата потребност от алтернативна денонощна грижа за възрастни хора с деменция.