Първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  година до наши дни беше открита в ямболския Безистен

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ беше открита изложбата „Кулинарната история на България“, организирана от Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“. Експозицията представя колекцията на Марин Лесев, която се състои от над 8000 печатни издания и включва книги, списания, вестници, брошури на кулинарна тематика.
Колекционерът, родом от Габрово, притежава и повече от 80 тетрадки с домашни рецепти и от кулинарни курсове от 1900 година.
Модератор на изложбата беше Цветан Димитров, кулинарен изследовател и производител на зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит.
Заместник-министърът на земеделието Георги Събев и заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов откриха експозицията.
„Това е третото събитие, което организираме в Ямбол за тридесет дни. Радвам се, че сред нас има и млади, и стари,“ изтъкна заместник-министърът.
„Изключително съм горд, че Ямбол е домакин на тази уникална изложба – „Кулинарната история на България“, която за пръв път в България представя колекцията на Марин Лесев от български кулинарни издания. Нашият град има богати кулинарни традиции и какво по-добро място за представяне на такава експозиция от Безистена, в който векове наред са се продавали гастрономически изкушения,“ каза заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов.
При представянето на колекцията си Марин Лесев обърна внимание и на доайените на българските кулинарни издания – Пенка Чолчева и Анна Хаканова.
Във витрините на Безистена са подредени печатни издания от 1870 година до наши дни, учебници и ръководства до 1940 година, ръкописи от 1900 година. Експонатите са подредени тематично – учебници, кулинарни издания – за млечни произведения, вегетарианска кухня, готвене на дивеч и др. Регионалната кухня също е застъпена, има и ямболски рецепти.
Марин Лесев и Цветан Димитров показаха „сирене в стомна“ от село Орешак, Троянско, което се появява в началото на 20 век и за последен път е описано през 1978 година.
Друг показан продукт, открит при подготовката на изложбата, беше ямболската лира – кремообразен млечен продукт, който се е заливал с масло в гювече и се е съхранявал няколко месеца.
Учители и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Ямбол представиха шест стари и автентични рецепти на традиционни за Ямболския край ястия, което беше изненада за посетителите на изложбата, препълнили залата на Безистена.
Хората опитаха баница с булгур и спанак, лангиди, по-познати като тиганици, змигал по атоловски /пържени хапки хляб в масло/, салата от пиперки със сирене – приготвя се от печени чушки под формата на смес, сладко от моркови и ямболски милинки.
Уменията на учениците от 8, 9 и 10 клас в специалност „Кетъринг” и техните преподаватели от ПГТ „Алеко Константинов“ бяха оценени от заместник-министъра на земеделието Георги Събев и от Мария Жекова – кулинар и носител на титлата „Най-добър хоби готвач“ на България за 2021 г.
Друга изненада за посетителите на изложбата бяха дигитализираните кулинарни книги на инфо пойнт терминалите, две от които са представени в първите им издания от 1870 година.