Публиката избира специалния гост на Панаира на туристическите забавления и анимации – КАБИЛЕ 2023

Преди броени дни  изтече крайният срок за изпращане на кандидатурите за участие във Втория международен конкурс за специален гост на Панаира на туристическите забавления и анимации – КАБИЛЕ 2023.  В надпреварата имаха право да се включат групи, неправителствени организации, клубове, свободни артисти, историци, археолози и сдружения от страната и чужбина, занимаващи се с експериментална археология, изучаване и реконструиране на миналото, възстановки на събития, облекло, бит и култура, занаяти и въоръжение от различни исторически.

До 15 август видео материали изпратиха групи от България, Сърбия, Румъния и Хърватия. Тазгодишните ни участници, които ще се борят за симпатиите на публиката са:

Сдружение за исторически възстановки и реконструкции ДУКС АНТИКА – България

Сдружение за исторически възстановки  VIA PRAETORIA – България

Сдружение за опазване на традиционни занаяти и умения БЕЛИТЕ ОРЛИ/ Udruženje za očuvanje starih zanata i veština BELI ORLOVI – Сърбия

Сдружение ЛУГ ВЕЛЕСА/ Српска родноверна жупа ЛУГ ВЕЛЕСА – Сърбия

Сдружение за опазване и развитие на средновековните традиции и култура ЧЕРВЕНИТЕ ГАРВАНИ / Udruzenje za ocuvanje i negovanje srednjevekovne tradicije i kulture CRVENI GAVRANOVI – Сърбия

Сдружение ДИОКЛЕЦИАНОВА ЛЕГИЯ – DIOKLECIJANOVA LEGIJA – Хърватия

Сдружение VETERES MILITES /Asociatia Culturala VETERES MILITES – Румъния

Сдружение за исторически реконструкции TERRA DACICA AETERNA / Asociaţiei de reconstituire istorică TERRA DACICA AETERNA – Румъния

Видео визитките на групите ще бъдат публикувани на 25 август на фейсбук страниците на Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол и  ще бъде обявено началото на вота. Всеки, желаещ да подкрепи своя фаворит, ще може да гласува за него на линка, приложен под краткия анонс на съответния участник.

ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА 2023 ще приключи на 15 септември 2022 г. Победителят в онлайн надпреварата ще стане ясен на 24 септември 2022 г. по време на  IX-я Панаир на туристическите забавления и анимации.

Припомняме, че победителят от ИЗБОРА НА ПУБЛИКАТА 2022 – Сдружението за опазване и развитие на традициите и културата БЕЛИТЕ ВЪЛЦИ от Сремски Карловци, Сърбия, ще бъде специален гост на Панаира, който ще се проведе от 23-ти до 25-ти септември в  АР„Тракийски и античен град Кабиле“.

Организатори на събитието са Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол.