Прожекция в Лятното кино на трета и четвърта част от документалната поредица „Помни войната“

На 21 септември, понеделник, в навечерието на Деня на Независимостта, от 20:00 часа в Лятното кино на град Ямбол ще се състои прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ – трета и четвърта част от документалната поредица на Военния канал „Помни войната 1915-1918“. Входът е свободен.

Филмите ще бъдат представени от автора на поредицата народния представител от Ямбол Мария Цветкова, която е режисьор и сценарист на филмите. На прожекцията ще присъстват историците Радослав Симеонов, сценарист на филма за Тутраканската епопея и Стефан Бакърджиев, директор на Регионален исторически музей – Ямбол.

Продукцията се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с продуцент Информационен център на Министерството на отбраната и копродуцент Национален военноисторически музей.

Прожекцията се осъществява със съдействието на Община Ямбол.

Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“ увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. Тя е вълнуващ разказ за блестящите български победи при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др.

Третата част „Леринската операция и Каймакчалан“ разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в тези битки. На връх Каймакчалан българските воини пишат едни от най-славните страници от военната история на България.      

Четвъртата част „Тутраканската епопея“ пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, считаната за непревземаема Тутраканска крепост капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

Първата и втората част „България влиза в ПСВ“ и „Разгромът на Сърбия“ бяха прожектирани пред ямболска публика на 20 юли при голям интерес.

В поредицата са използвани архивни документи и снимки от Националния военноисторически музей, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“, Ведомствен архив на Министерство на отбраната, Регионалните исторически музеи в Ямбол, Сливен, Добрич, Тутракан, Кюстендил, Благоевград, Силистра и др.

Оператори са Петър Георгиев и Кирил Бациев, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорите Пламен Манасиев и Николай Илчев.

В документалната продукция участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, Петър Бойчев – директор на ИМ – Тутракан, доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, ген. Явор Матеев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, авторът на книгата „Каймакъ – Чаланъ“ Красимир Узунов и др.