При голям обществен интерес в Ямбол се проведе граждански диалог на тема образование

При голям обществен интерес премина гражданският диалог на тема образование в Ямбол. Събитието се организира в рамките на Платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“ и се проведе в Културно-информационен център „Безистена“. В гражданския диалог взеха участие заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева , народният представител от ГЕРБ  и член на Комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание – Ася Пеева,  народният представител от ГЕРБ – Ямбол д-р Юлиян Папашимов, кметът на община Ямбол и областен координатор на ГЕРБ Георги Славов,  областният управител Димитър Иванов кметове и председатели на общински съвети от областта, директори на училища и детски градини, учители, представители неправителствени организации и граждани.

„Образованието е тема номер едно на българското правителство и на Европейския съюз, защото ни дава универсалните отговори на всички наши въпроси“,  заяви по време на срещата зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева и определи учителската професия като професия на бъдещето, като интелектуално предизвикателство, с което може да се променя света. Това е и причината, според зам.-министър Сачева  учителите да бъдат мотивирани, подготвени и подкрепяни  чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация.

„Динамичното развитие на обществото изисква от всички нас да подготвяме качествено децата и учениците, а това означава и всички ние, заетите в сферата на образованието, да сме добре подготвени“, акцентира в изказването си народният представител и член на Комисията по образованието и науката Ася Пеева. Според нея образованието трябва да бъде кауза и всеобща отговорност.

         Кметът на Община Ямбол Георги Славов приветства Деница Сачева и участниците в срещата и заяви подкрепата си по отношение на инициативата за граждански диалог на тема „Образование“. Според него разговорът за образованието е най-важен, защото е разговор за бъдещето на нашите деца. „Ямбол през последните години направи много за развитието на образованието в града, защото за нас то винаги е било приоритет“, заяви  Георги Славов и  представи накратко  проектите, реализирани по европейски програми в града. Благодарение на тези проекти бе подобрен цялостния облик на училища и детски градини и бяха създадени съвременни условия за провеждане на учебен и възпитателен процес. Общият размер на инвестициите по европейски програми за модернизация на образователната инфраструктура в Ямбол  надхвърля 11 милиона лева.