Празничните събития за Деня на Ямбол стартират от днес

В 2019 г. Денят на Ямбол отново събира в пъстра палитра низ от атрактивни събития. Честванията, посветени на празника на града – Свети Дух (17 юни), ще бъдат между 4 и 23 юни.

Празничната програма стартира от днес с концерт на Танцова школа „Всички стъпки“, от 20.30 часа в зала „Диана“. Специален гост на спектакъла, представян в две поредни вечери, е тийн-звездата Тита.

Утре честванията продължават с Хепънинга „Докосни науката с нас“ и Парад на природните науки. От източната страна на Безистена ще бъдат разположени центрове за интригуващи научни опити и демонстрации. Термично свиване на въздуха, сладолед без фризер, вулканични кратери, робот и математическо моделиране на облекло, измерване на жизнената сила на белите дробове, балон, който се надува сам, магически цветя – това са само малка част от предизвикателствата за публиката. Своеобразното изложение за областите химия, биология, физика, астрономия и др. има за цел да разкрие по достъпен и забавен начин уникалността на заобикалящия ни свят. Скритите тайни на природните науки ще бъдат представени от няколко ямболски училища, Факултета „Техника и технологии“ към Тракийски университет – Стара Загора, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Телерик Академия. Организатори на проявата са Община Ямбол и Астрономическа обсерватория и планетариум  – Ямбол.

На 6 юни, четвъртък, в местността „Бакаджика“ ще се проведе традиционният Национален тракийски християнски събор Спасовден.

Кулминацията на празника е концертът на „Джипси Кингс“ на 16 юни, неделя, на централния площад в града. Преди фламенко-кралете на сцената ще се качат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Началото е от 20.00 часа, вход свободен.

Сред музикалните изкушения е и спектакълът „Кармина Бурана“, представен от Плевенската филхармония на 10 юни. За почитателите на театралното изкуство е 24-ото издание на Театралните празници „Невена Коканова“ – от 10 до 15 юни, включително.

На финала на честванията са историческите възстановки „Влез в история“ от 21 до 23 юни на Тракийския и античен град „Кабиле“. Зрелищният фестивал стартира с пресъздаване на орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината – 21 юни, на култовото тракийско светилище. В съботния и неделния ден продължават атракциите в осмото поред издание на Панаира на туристическите заваления и анимации.