Празникът, който обединява

Общините Ямбол и „Тунджа“ отново обединяват усилията си в организацията и провеждането на най-мащабното културно събитие в региона и една от най-зрелищните прояви, посветени на традициите в страната- Международния маскараден фестивал Кукерландия.

Настоящото издание на фестивала носи едно много специално послание- фолклорът, традициите, българският дух трябва не да разделят, а да обединяват хората. В периода от 27 февруари до 1 март Ямбол и селата на община „Тунджа“ ще се потопят в мистиката и колорита на една стародавна традиция, която народът ни носи през вековете като част от своя характер, от своята изконна и изначална същност.

Като част от Международния маскараден фестивал Кукерландия, община „Тунджа“ ще организира за втора поредна година Националния кукерски празник „Кукериада- Тунджа, Долината на кукерите“. В тринадесет села от общината ще бъдат пресъздадени характерните местни кукерски традиции и автентичната маскарадна обредност от всички краища на страната с участието на групи от още 13 други населени места. Над 1000 кукери ще разтресат плодородната тунджанска земя със своите ритуали, наричания, със звъна на над 20 000 хлопки.

„Кукериада“ е празник за ценители на автентичното, на красотата и мистиката на кукерските игри, възможност да усетим уникалната атмосфера на тунджанското, на българското село.

На 29 февруари в селата Чарган, Дражево, Хаджидимитрово, Стара река, Козарево, Завой, Калчево, Кабиле, Челник и Победа, на ред с характерните и колоритни местни кукерски традиции, ще бъдат представена и маскарадните игри на групите от село Александрово, община Павел баня; Мирково, Софийско; Вресово, община Руен, област Бургас; Ямбол; Хисаря; Пъдарево, община Котел; Веселиново, община Смядово, област Шумен; Земен, Витановци и Батановци, Пернишко.

На 1 март на кукерите от село Маломир ще гостува маскарадната група от Христо Даново, община Карлово, Пловдивско. В село Гълъбинци ще гостуват кукерите от Завой. От 11 часа на центъра на село Кабиле ще започне празникът „Деца играят на кукери” с ритуално предаване на традициите между поколенията. От 14.00 часа на центъра на село Генерал Инзово ще се състои второто издание на празника „Джамал” с участието на маскарадни групи от община „Тунджа” и от село Кошов, Русенско.

Организаторите на Кукерландия отправят предизвикателство към гостите и жителите на общините Ямбол и „Тунджа”:

Ако пазите в домовете си традиционна българска носия, облечете я на 28 февруари и елате в 17.30 часа пред община Ямбол, за да извървим заедно пътя на празничното шествие и да дадем началото на празникът на една съхранена традициия, заедно с Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“. Нека заедно се потопим в магията на българския фолклор и да бъдем част от това неповторимо преживяване!

Международен маскараден фестивал „Кукерландия 2020“ се провежда под патронажа на Министерство на Културата.