Почит пред Братската могила

Социалисти и антифашисти почетоха Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България пред Братската могила

С цвете в ръце се бяха събрали хората с памет – от децата, доведени от своите родители, до 90-годишния полк. Петър Търкаланов. Сред тях бяха и народните представители от БСП  Кристиан Вигенин и Николай Пенев и областният лидер на БСП  Митко Андонов.

Думи на почит и признателност отправи председателят на ямболската  организация на БСП  Катя Георгиева. Тя припомни, че отдалите живота си за свободата на България са нашата жива съвест и те ни карат да се замислим над делата си и да си зададем въпроса дали заслужаваме тяхната саможертва. 

„Ще завият сирените. Звукът им ще се извиси над тези дървета и над тази могила. Ще се разнесе над целия град. Тревожен звук – настръхващ и мощен. Това няма да са просто сирени. Ще сведем глави и ще слушаме. Но не само с ушите, а и с душите си! И тогава ще познаем гласа на живия Ботев, възкръснал на своя връх.  Глас – силен, пламенен, тревожен, настоятелен… Той ще ни подложи на нашия годишен изпит за чест и родолюбие”, каза още Катя Георгиева и продължи: „Една дълга минута неговият глас ще звучи в сърцата ни. Една тревожна минута ще ни кара да си задаваме неговите въпроси. Една търпелива минута ще чака да чуем своите отговори.

Какво сме дали на другите, преди да поискаме всичко за себе си?

Изглеждат ли достойни делата ни пред напрегнатия взор на великите българи?

Готови ли сме да поемем по пътя към нашия си връх?

Няма да е лесно да си отговорим. Но поне можем да се стараем да живеем и работим така, че да имаме самочувствие пред жертвалите се за свободна, независима и демократична България”, завърши словото си Катя Георгиева, а веднага след него зазвучаха сирените и присъстващите сведоха глави в знак на признателност.

След минутите на почит всички изчакаха реда си да поднесат своето цвте на признателност и да се поклонят пред паметта на загиналите.

Преди честването на Братската могила, антифашистите почетоха паметта и поднесоха цветя и пред паметниците на ген. Владимир Заимов  и на Данчето  и Митошка.