Почит към паметта на Георги Георгиев – Оджо и Янко Кирчев

Ямболската  областна и общинска структура на Български антифашистки съюз почетоха паметта на убитите на днешната дата – 5 март,  Георги Георгиев – Оджо  и Янко Кирчев.

Пред Братската могила се събраха роднини на Георги Георгиев – Оджо  и антифашисти, за да си припомнят накратко неговата биография.

Роденият в Ямбол Георги Георгиев – Оджо  взема активно участие в дейността на БКП  още като младеж на 19 години. В началото участва заедно със семейството на съпругата си Мара  в създаване на канал за нелегални политически емигранти от Георги Шейтанов   за СССР  през Турция. Той взема активно участие в железничарската стачка, в организацията на Септемврийското въстание в Ямбол през 1923 г., а през 1926 г. е осъден на 5 г. затвор за партийна работа. През 1935 г. той открива кафе сладкарница срещу Безистена, която става удобно място за партийни срещи, а през 1940 г. открива книжарница за снабдяване  на БКП  с книжни материали при агитационни мероприятия. Като член на Окръжния комитет на БКП  през 1940 г. Георги Георгиев е определен за ръководител на организацията за контакти с армията и разузнаването. Заради провал на 3 март 1942 г. той е арестуван и откаран в ареста в Сливен, където е жестоко пребит и без съд и присъда е убит на 5 март. Пред Братската могила беше и племенникът на Георги Георгиев – Атанас Болградов, който заедно с леля си Мара Георгиева е присъствал на погребението, забранено от полицията за всички останали.

През октомври 1944 г. трупът му е положен в общ гроб пред Братската могила заедно с други комунисти и партизани.

Събралите се поднесоха цветя на мястото, където е погребан пред Братската могила и отдадоха почит пред паметта му.

По-рано днес антифашистите бяха в родното село на Янко Кирчев Скалица , за да почетат паметта му и да поднесат цветя на паметника му в центъра на селото. Преди 75 години на 5 март 1944 г. той е убит край село Скалица  от охранител  от селото. По това време той е бил командир на партизанския отряд „Петър Момчилов”, който е подготвял 20 партизани, за да се присъединят към партизански отряд „Хаджи Димитър” в Сливенския Балкан.