Почиваме 117 дни през 2017 година

117 почивни дни ни очакват през Новата 2017-а. Въпреки новия регламент, заложен в Кодекса на труда, неработните дни тази година година ще бъдат с 3 повече, отколкото през миналата 2016-а. 12 са официалните неработни дни, свързани с празниците, а 105 от датите в календара за 2017-а се падат през уикенда.

Според новоприетите промени, оттук нататък отработване и сливане на празнични дни с уикенда няма да има. За сметка на това, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях ще бъдат неработни, за да не се губят почивки.

Вчера беше първият “извънреден” почивен ден, определен по новите правила. 2-ри януари бе обявен за неработен в края на миналата година, тъй като 1-ви се падна в неделя. През февруари празнични дни няма, а националният 3-ти март през следващата година се пада в петък и така законовите промени няма да ни се отразят.

Тази година Великден е на 16-и април. Ще почиваме от 14-и (петък) до 17-и (понеделник), включително. Първи май също ще бъде неработен, като през 2017-а тази дата се пада понеделник. Шести обаче е в събота и заради него ще почиваме през следващата седмица – на 8-ми май. Така през петия месец тази година ни очакват два тридневни уикенда. Неработен е и 24-и май.

Съединението (6.09) се пада в сряда, а Независимостта (22.09) – в петък. Около Коледа ще получим цели пет последователни почивни дни – от 23-и до 27-и декември. Ще се върнем на работа за два дни, които са необходими за административни дейности, след което ще почиваме още три последователни дни.