Посланикът на Словения ще представи в Ямбол „Традиционна словенска закуска“ и ще се срещне с кмета на Община Ямбол

На 28.11.2023 г. (вторник) Нейно Превъзходителство посланикът на Словения в България – г-жа Наташа Бергел ще посети гр. Ямбол. Повод за посещението ѝ е инициатива, която се организира от няколко години в Словения, наречена „Традиционна словенска закуска“. Инициативата ще бъде представена в Начално училище „Професор Петър Нойков“ (в ж.к. „Златен рог“) под формата на беседа пред ученици от училището.

Началото на словенската инициативата е през ноември 2011 г. Целта ѝ е да се подобри осведомеността сред подрастващите, най-вече от начална форма на обучение, относно ролята на закуската и потреблението на местно произведени традиционни продукти, каквито са хлябът, медът, млечните продукти и местните плодове и зеленчуци. Важно е също така най-малките да знаят как се произвежда храната, откъде идва и каква е ролята на земеделския производител. За целта, участие в беседата ще вземат и четирима местни производители на мед, кисело мляко, плодове и хляб.  

Н.Пр. Наташа Бергел ще пристигне в НУ „Проф. Петър Нойков“ в 9:00 ч. От 9 до 9:15 ще проведе среща с директора на училището – г-н Димитър Димитров. В 9:15 ще има кратка културна програма – свирене на гайда от ученик на училището, която ще започне от началото на коридора на 2-ия етаж и ще е в посока „учителка стая“. От 9:20 до 9:40 Н.Пр. Бергел ще проведе среща с учителския колектив. От 9:40 до 10:20 ще се проведе беседата на тема „Традиционна словенска закуска“ пред ученици от III-и „А“ клас. След края на учебния час ще има възможност за разговор с медиите. Н.Пр. г-жа Бергел ще има преводач от словенски на български. Самата тя има добри познания по български, но е възможно да предпочете да използва родния си език.

В 11 ч. Н.Пр. Бергел ще проведе среща с г-н Валентин Ревански, кмет на Община Ямбол, в сградата на Общината. Ще бъдат обсъдени теми от взаимен интерес, включително в сферата на образованието и икономиката.