Пластика „Тракия“ на Акад. проф. д-р Иван Газдов ще краси центъра на Ямбол

В центъра на Ямбол ще бъде поставена монументална пластика „Тракия“ на почетния гражданин на Ямбол академик проф. д-р Иван Газдов.

Композицията е висока 5 метра и е изработена от неръждаема стомана.

Артистичният проект представя алегорична женска фигура в обкръжението на шест птици. Пространствената композиция придава на графичната форма триизмерен обем и я превръща в зрителна игра. Това, което прави пластиката неповторимо и индивидуализирано произведение в национален и международен мащаб, е художественото откритие, при което една форма се образува от друга и обратно: женската фигура – от птиците, а птиците – от женската фигура. В същото време, според автора на творбата,  фигурите  може да се приемат като ярки и категорични метафорични символи на Тракия. В допълнение, върху горните наклонени плоскости на фундамента има разположени две плочи от жълт метал с гравирани орнаменти, олицетворяващи златната житница на Тракия.

Графичното произведение е от цикъла „Двойни силуети”. Точно тази част от авторската серия е откупена във вид на графичен дизайн от музея „Форне“ в Париж.

Предложението на художника за разполагането на творбата „Тракия“ в градската среда на Ямбол е одобрено от Обществения съвет за култура и Консултативния съвет по градоустройство. За поставянето й има и решение на Общински съвет – Ямбол.

Пластичното произведение на изкуството ще бъде разположено на централната пешеходна улица „Г. С. Раковски“, при пресичането с ул. „Преслав“. В ход са подготвителни дейности на предвиденото за кампозицията място.

ca4730d5a7b94543650a4ec3264116a5