Пет кукерски групи от община „Тунджа“ се представиха достойно на национални фестивали

Пет кукерски групи от община „Тунджа“ представиха достойно тунджанските кукерски традиции на три маскарадни фестивала, които се проведоха през почивните дни в селата Калипетрово, Турия и Варвара. 

Кукерската група от село Дражево спечели първо място в XVI Национален кукерски фестивал „Калипетрово 2023“ в категория „Автентичност при представяне на обред“. В същия маскараден форум кукерите от село Победа спечелиха приза за „Най-добър годеник“. Във фестивала са взели участие около 500 кукери от 15 групи, сред които и  маскираните от с. Брънещи, Република Румъния.

Кукерите на село Веселиново спечелиха първо място на Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия” в категорията – „Награди за автентични маски, костюми и персонажи“. Втори останаха кукерите на с. Калчево. Националният фестивал събра близо 1 200 души от 31 кукерски състава от цялата страна.

За четвърта поредна година септемврийското село Варвара беше домакин на националния фестивал „Дервиши Варвара”. Той няма конкурсен характер, но всяка година събира над 1 000 маскирани.  Грамоти за цялостно представяне и парични награди спечелиха кукерите от тунджанските села – Челник и Чарган.

Фестивалът беше много специален за Александър и Дарина от Кукерската група на село Чарган, които избраха фестивала да се сгодят. Беше им присъдена грамота за „щастлив семеен живот“ за предлагане на брак и поставяне на пръстен, която ще им остане спомен за цял живот.

Община „Тунджа“ осигури транспорт за участие на селата Дражево, Победа, Челник, Чарган и Веселиново в кукерските фестивали.