Петър Курумбашев: Рано е да бием тъпана, предстои гласуване в пленарната зала

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент отхвърли вчера предлаганите промени в Пакета „Мобилност“, срещу които се бяха обявили българските превозвачи. Няма да важат разпоредбите, които бяха сред най-оспорваните от българския транспортен бранш.
Стратегическият пробив, постигнат по време на това гласуване, е Директивата за командированите работници да не се прилага относно международния транспорт, заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Петър Курумбашев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на транспортната комисия. „От друга страна се казва, че тази директива ще се прилага още от първия ден за каботажа. Така че едното е добре за нас, другото не е добре за нас“, обясни Курумбашев.


Относно ползването на кабините за почивка Курумбашев уточни, че е било гласувано седмичната почивка и намалената седмична почивка да се ползват в хотел или друго място, осигурено от работодателя:„Хубавият момент за нас е, че не е задължително да се ползват вкъщи, а че може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. Това е дефиницията за която дълго време се борихме.“
Петър Курумбашев акцентира върху противоречие между тази и друга норма заради заложеното изискване на всеки три седмици да има поне едно натоварване и разтоварване в държавата-членка на регистрация, тоест ако отпада изискването за връщането на шофьора, то остава изискването за връщане на камиона, което Курумбашев определи като странно.
Резултатът от гласуването във водещата транспортна комисия е много по-различен от този в Комисията по заетост и социална политика, подчерта Петър Курумбашев. Предстои третото гласуване – в пленарната зала, затова е много рано да се бие тъпана, изтъкна той. По думите му, мачът свършва, когато съдията свири в края на 90-те минути или в края на продълженията:
„В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента. Да видим как ще преминат в пленарна зала всички тези 7-8 гласувания, от които 3-4 са сериозно в наша полза, 3-4 не са в наша полза.
Курумбашев предположи, че гласуването в парламента може да стане в рамките на настоящата сесия – през юли.