Персонажи от Античността шестват по улиците на Ямбол за откриването на VІ Панаир на туристическите забавления и анимации – Кабиле 2017

Шествие от персонажи от древния свят заля улиците на Ямбол и постави началото на шестия Панаир на туристическите забавления и анимации. Участниците представиха реплики на автентични облекла и въоръжение от Античността. Основният акцент е поставен върху траките и римляните, които най-дълго са оформяли облика на земите около днешния Ямбол. Войни, търговци, занаятчии, танцьорки, градски първенци, граждани придаваха неповторимия колорит на парада. Сред тях изпъкваше и образът на Херкулес, с лъвска глава и кожа, пресъздавайки древногръцкия герой с трофея си от Немейския лъв, убит от него.

Панаирът на туристическите забавления и анимации вече шеста поредна година е неизменна част от празничните прояви, посветени на Деня на Ямбол, отбеляза кметът Георги Славов при откриването на фестивала. Провеждането на атракциите на античния Кабиле, съвместно с Регионалния исторически музей е ключово събитие за популяризиране на древния град край Ямбол, който е и единственият в страната съхранен тракийски град. Не случайно именно „Кабиле“ спечели най-високото отличие в Годишните награди на Министерството на туризма през 2016 г. и бе отличен с приза „Изборът на българите“, припомни кметът на Ямбол.

Основните атракции в VІ-я Панаир на туристическите забавления и анимации се пренасят в двата почивни дни на територията на Тракийския и античен град Кабиле край Ямбол. Началото на програмата в събота, 10 юни, е от 10.00 с демонстрации на тренировки на траки и римляни, след което следва пресъздаване на битка между тях.

Посетителите на събитието ще имат възможност да се потопят както в античната, така и в средновековната епохи. Освен траки и римляни, ще бъде представено готско въоръжение, както и моменти от живота на българските ни прадеди от средните векове. Сред останалите акценти са пресъздаването на Римски съд, Изпълнения на басни на Езоп и 8-ми подвиг на Херакъл, Пазар на роби, ритуали към Юпитер и Дионис.

Публиката може да участва и непосредствено във възстановките чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др. Специален акцент са дегустации на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки може да открие по нещо за себе си.