Паметникът на Левски в Ямбол – дубликат на същия като в Генерал Тошево

 

Вместо оригинален монумент на Васил Левски, в град Ямбол ще има дубликат на паметника на Апостола, издигнат в град Генерал Тошево преди 4 години. Това показва проверка на НетНюз, след като бе обявено класирането от проведения конкурс.

Вчера от общината информираха, че е проведена среща на кмета Валентин Ревански, неговия заместник Енчо Керязов и общински служители със скулптора Любомир Добрев, който е победителят в конкурса за изработването на бюст-паметник на Васил Левски в Ямбол. В края на миналата година идейният проект на Добрев за изграждането на монумент на Апостола на свободата получила най-висока оценка на комисията, председателствана от известния скулптор Богомил Живков, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници, се казва още в съобщението.

Не е ясно защо повече от месец резултатите от конкурса не са оповестени на обществеността. Ясно е обаче, че класираният на първо място проект е досущ като паметника на Васил Левски в Генерал Тошево. Той е направен преди 4 години от същия скулптор. Двата бюста са абсолютно идентични. Еднакви са образът на Левски, чертите на лицето му, дрехите, надписът. Дори двата постамента са аналогични. Така Генералтошевският паметник на Апостола ще се сдобие със свой близнак в Ямбол.

Не знаем каква е причината за това скулпторът да предложи мултиплицирането на вече изпълнена на друго място своя творба. Нито защо община Ямбол е одобрила този вариант, при положение, че в конкурса са участвали и други проекти.

Не коментираме и художествените качества на проектите, за това си има експерти, а и комисия, която вече се е произнесла. Ще цитираме само думите на акад. Светлин Русев във връзка с подобен конкурс в Русе, на който той е бил председател на журито и са представени 11 проекта: „Темата за Левски не за първи път се оказва изключително сложна и трудна. Въпреки че всички участници са се отнесли изключително отговорно, има какво още да се желае.”

Може би Ямбол все пак заслужава да има свой оригинален паметник на Левски, чрез който да увековечи делото му. А и паметникът остава за поколенията. И става част от една среда, която е естествено да е уникална за всеки град, включително и с монументите си.

Проектът за Ямбол и съществуващият от 2018 паметник в Генерал Тошево

Според предвиденото, паметникът на Левски в Ямбол ще бъде издигнат на улица „Георги Раковски“ и трябва да бъде открит на 18 юли 2022 година, когато се навършват 185 години от рождението на Дякона. Бюстът ще бъде изработен от бронз, а постаментът – от варовик. Реално, различието между двата паметника е именно в изпълнението на постамента.

Авторът на проекта Любомир Добрев ще получи наградата от 2000 лева. Той е роден в Разград на 2 юни 1956 година. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет през 1984 година. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“.

На второ и трето място от комисията са класирани проектите на скулпторите Стефан Коцев и Димитър Огнянов. Те ще получат съответно 1000 и 500 лева според условията на конкурса.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков, учредител на сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол определя ул. „Георги Раковски” като място за поставяне на паметника в Ямбол. Парите за изграждане на паметника на Левски в Ямбол са набрани чрез дарения от граждани и фирми.

Източник: netnews.bg