Пазители на тунджанската самобитност се събраха на празника на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“

Общинският празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“ отново събра стотици пазители на тунджанската самобитност. Паркът на с. Генерал Инзово оживя от изобилието на багри и шевици на народните носии, от усмивките и настроението на всички тунджанци, дошли да покажат богатството на традициите, характерни за техните села, с носиите, с подредбата на кътовете, с вкусните трапези, подредени с мерак, и с характерното тунджанско гостоприемство.

Тунджанският колорит се допълваше и от производители на натурални продукти от с. Гълъбинци, на мед и пчелни продукти от с. Робово, от продукти на биволовъдна ферма от с. Студена, от цветния щанд, от сувенирите, излезли под сръчните ръце на майстори на художествени занаяти от Ямбол и региона.

Гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание и ямболски депутат Кристиан Вигенин, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова и ръководството на община „Тунджа“. Кметът на общината Георги Георгиев не успя да сподели празника с тунджанци заради проблеми със самолетен полет от Норвегия, където имаше служебен ангажимент като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Поздрав от негово име и от името на ръководството на общината отправи секретарят Галина Иванова.

„Това е един празник, чрез който можем да се докоснем до България – такава, каквато е била, и такава, каквато всъщност е и днес. Наистина е ценно да си спомним духа на нашите предци и онова, което е било преди нас. Това сякаш ни дава повече увереност и поглед напред, че ние сме пазители и продължители на една дълголетна традиция. Наша отговорност е да я запазим и развиваме занапред“, каза зам.- председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, поздравявайки участниците при откриването на празника.

Началото на веселието оповестиха с гръм представители на клуб „Традиция“.

Различното на празника тази година бяха конкурсите, в които групите от тунджанските села се включиха по тяхно желание. Жури в кулинарния конкурс с традиционни гозби от региона „Селски мол – шарена трапеза“ беше публиката и тя определи първото място за ястието на с. Ханово, на второ място само с няколко точки по-малко остана с. Роза.

Етнографът Динка Ангелова определи победителите в конкурсите за най- оригинален кът и най-автентична народна носия.

Жътварската трапеза на с. Ханово беше оценена най-високо, а носията на Кристина Александрова от с. Генерал Тошево беше определена като най-автентична.

Над 93 години беше възрастовата разлика на участниците. Най-малкият участник беше 5-месечната Вяра Иванова от с. Гълъбинци, в същата група, която беше и най-многобройната, беше и най-възрастният участник – 93-годишната Донка Радева. Награда получи и най-малкият участник сред момчетата – 7-месечният Диман Петров.

Най-възрастната участничка поведе хорото и пя народни песни, за да докаже, че духът е по-силен от възрастта и че традициите ни дават сили.