Отбелязаха Празника на винарите в село Козарево

За поредна година село Козарево отбеляза празника Трифон Зарезан

Както старата българска традиция повелява, самодейците от местното читалище гостуваха в етнографската къща на семейство Павлови, където извършиха обичая „зарязване“, прикадяване на тамян и поливане с вино на лозата, както и поднасяне на обреден хляб. Те извършиха ритуалното зарязване с пожелания за здраве, берекет, благоденствие и късмет на всички стопани.

На празника присъства и тазгодишния Цар на виното от ХІІІ общински празник на виното „Скалица 2018” – Георги Страхилов, който с вълнение разказа, че пенливата вълшебна напитка, с която е завоюва това призово място е приготвена в село Козарево.

Празникът продължи в Клуба на пенсионера в селото, където присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълненията на местната фолклорна група „Орхидея“, с акомпанимент от формация „Козият рог“. В празничната програма взеха участие Руска Бинева, Йорданка Симеонова, Божидара Илчева, Жеко Вълев и Иван Иванов.

Празникът продължи с много танци, веселие и кръшни хора на площада в село Козарево.

Тунджанци за сетен път доказват, че са радетели и пазители на българските обичаи. Докато има такива сърцати българи – ще ги има и традициите!

 

Теодора Тачева

Кмет на село Козарево