Осем основни признака, че трябва да посетим кардиолог

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, а в България 66% от смъртните случаи са свързани със сърдечни заболявания като миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. За да предпазим здравето си, е важно да знаем кога е необходимо да посетим кардиолог. Ето осем ключови признака:

  1. Болка в гърдите: Често свързана с исхемични заболявания, болката в гърдите може да варира от тъпа до пристягаща и често се влияе от физическа активност.
  2. Умора: Неспецифичен, но важен симптом, особено при сърдечна недостатъчност, тъй като сърдечният мускул не може да изтласква достатъчно кръв.
  3. Главоболие и високо кръвно налягане: Типични за хипертония, главоболието и високото кръвно налягане са важни симптоми, които не трябва да бъдат пренебрегвани.
  4. Задух: Често срещан при сърдечна недостатъчност, задухът може да се усили при физическо натоварване и дори в покой.
  5. Отоци: Типичен признак за сърдечни проблеми, особено при сърдечна недостатъчност.
  6. Сърцебиене: Нередовният сърдечен ритъм или усещане за „прескачане“ на сърцето е сериозен симптом, който изисква консултация с кардиолог.
  7. Кашлица с розови пенести храчки: Този специфичен симптом може да бъде признак на белодробен оток и сърдечна недостатъчност.
  8. Прилошаване или краткотрайна загуба на съзнание: Свързани с ритмични или проводни нарушения в сърцето, тези симптоми са сериозен знак за намалено кръвообращение към мозъка.

Важно е да не подценяваме тези симптоми и да потърсим специализирана помощ при първите признаци на нередности. Сърдечно-съдовите заболявания са сериозни, но много от тях могат да бъдат контролирани с ранна диагностика и правилно лечение.

Ако имате нужда от Кардиолог в Ямбол или Ямболска област може да се свържете с доктор Красимира Атанасова. Д-р Атанасова има над 38 год. стаж по специалността, работи с РЗОК и предлага частни прегледи.

Тел. за връзка: 0887 495 779

Повече информация може да намерите и на https://dratanasova.com/