ОДМВР – Ямбол предприема редица мерки за гарантиране сигурността и реда в дните около предстоящите празници

Във връзка с предстоящите празници  от ОДМВР – Ямбол е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите. Извършени са охранителни проверки на православните храмове на територия на област  Ямбол и са проведени  срещи с отговорниците на обектите.  Ще се осъществява засилен контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци и при паркирането в районите на масово посещавани църковни храмове.

Преди, по време и след почивните дни традиционно се наблюдава увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страната, като най-интензивен трафик се очаква 29-ти и 30-ти април, както и на  4-ти и 9-ти май. Предвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата на територията обслужвана от ОДМВР – Ямбол е изготвен план, създадена е организация за осигуряване на активно присъствие за регулиране, подпомагане и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци.

В хода на полицейските операции по безопасност на движението служителите, приоритетно ще подпомагат и регулират на движението и ще се акцентира върху контрола на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.
За периода са планирани и ще се ще се проведат специализирани операции по различни направления на дейност.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на МВР и РС “ПБЗН” денонощно дежурят служители, готови да Ви помогнат.

Уважаеми съграждани и гости на областта,

Пазете се от джебчии
Знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места. Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари. Попаднете ли в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията чрез телефон 112  или в близкото полицейско управление.  

Внимавайте при продажба на животни!
    В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
Затова е необходимо да бъдете изключителни бдителни. Укрепете и осветете стопанските постройки, запишете номер и марка на автомобил и името на купувача.  Не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си. Не дръжте големи суми пари в дома си. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба. При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута, която не познавате и може да бъдете подведени.

Ако ще отсъствате от дома
     Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Ако ви предстои пътуване:

  • Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

  • Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

  • При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.

  • При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  там е заето от  автомобили, които не са се изтеглили.

  • При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.

  • Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и  играещи деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

  • Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне  8 часа преди потегляне.  Въздържайте се от обилно нахранване преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции.

  •    Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

  • Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия, затова намалете скоростта. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и  наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове,  веднага намалете скоростта.

  • При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията  от автомобила  пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.