Огнище на бруцелоза пламна в стопанство в село Крайново

Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол констатира огнище на бруцелоза по говеда в стопанство в село Крайново. Заболели са шест от стоте животни, месодайна порода, отглеждани в обекта, уточни д-р Стоян Колев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДБХ.
Заболяването е установено в резултат на проведените профилактични мероприятия в изпълнение на Програмата за надзор на болестта бруцелоза по едрите преживни животни в България.
Предстои да се извърши евтаназиране само на заболелите животни, при спазване на всички изисквания за хуманно отношение към животните. За разлика от шапа и другите заболявания по животните, които бяха регистрирани през последните години в община Болярово, сега няма да бъдат налагани ограничителни мерки в съседни населени места, не се налага и унищожаване на цели стада, уточни д-р Колев.
Бруцелозата обаче е опасна зоозона – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова от Регионалната здравна инспекция ще започнат изследвания на хората, които са се грижили за животните и които евентуално са консумирали мляко и месо от фермата в Крайново.
Във фермата, както и в останалите обекти в населеното място, които отглеждат едри преживни животни ще бъдат изпълнени всички мерки, съгласно програмата, за да не се допусне разпространение на болестта. Ще се извършва и регулярно пробовземане с превантивна цел.
Заразяването при хората става при контакт с болни животни или консумация на необработени продукти от тях – неварено мляко, незряло сирене и кашкавал, термично недобре обработено месо. Болестта не може да се предава от човек на човек. Най-честите симптоми са температура, болки в ставите и мускулите, загуба на апетит и тегло, главоболие, нощно изпотяване, силна отпадналост, кашлица, като те обикновено се появяват в рамките на пет до 30 дни след заразяването. Лечението е с антибиотици, след преглед от специалист.