Община Ямбол получи финансиране от Министерството на младежта и спорта за преустройство и модернизация на лекоатлетическата писта на градския стадион

Две седмици преди края на годината Община Ямбол получи финансиране от Министерството на младежта и спорта в размер на 1 257 554, 52 лв. с ДДС, за преустройство и модернизация на съществуващата лекоатлетическа писта на градския стадион. Добрата новина за първи път беше съобщена лично от кмета на община Ямбол Валентин Ревански пред ямболски лекоатлети и техните треньори.

Общият за всички ямболлии успех идва след няколко проведени срещи на кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговия заместник Енчо Керязов с бившия министър Красен Кралев, впоследствие и със служебния министър Андрей Кузманов, в чийто мандат беше осигурено финансирането.

„Щастливи сме, че положените усилия доведоха до положителен резултат и такъв важен проект за града най-накрая ще бъде осъществен. Това отново доказва, че при открит и честен диалог затворени врати няма. Благодарим на Министерството на младежта и спорта за подкрепата, която оказаха на жителите на град Ямбол“, коментира кметът Валентин Ревански.

Проектът за модернизация на лекоатлетическата писта беше подаден от Община Ямбол през февруари 2021 година. В сегашния си вид съоръжението е в изключително лошо състояние – старите зебранови пътеки са отлепени или въобще липсват, водното препятствие е амортизирано, съоръженията за овчарски скок са неизползваеми. След построяването на градския стадион през 70-те години, част от лекоатлетическата писта е обновявана само веднъж. В момента съоръжението се използва от двадесет спортни организации.

Община Ямбол подхожда към модернизацията на лекоатлетическата писта не само като дълготрайна инвестиция, но и като към ценен компонент от цялостната инфраструктура на стадиона, чиято реализация ще доведе до подобряване в значителна степен и в дългосрочен план на условията за спортуване на децата, младите хора и гражданите. Обновяването на спортния обект ще доведе до популяризирането на различните видове спорт в Ямбол.

В миналото градът е бил домакин на голяма част от лекоатлетическите състезания, включени в спортния календар на Българската федерация по лека атлетика.

Община Ямбол се надява, че тази практика ще бъде възобновена след модернизирането на пистата и в града отново ще се провеждат състезания от републикански мащаб за всички възрастови групи. Безспорен факт е, че талантливите ямболски спортисти заслужават по-добри условия за спортно-тренировъчна дейност.