Община „Тунджа“ ще предостави Посетителския център на Бакаджик за настаняване на украински бежанци, тунджанци предлагат домовете си

Община „Тунджа“ е готова да окаже материална помощ и съдействие за настаняване на украински бежанци в общински и частни бази, съобщи кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев на редовната пресконференция с медии.

При необходимост общината ще предостави Посетителския център в лесопарк „Бакаджик“, който е в абсолютна готовност да посрещне между 16 и 20 души украински бежанци за колкото време е необходимо, поясни тунджанският кмет.

Той заяви, че апелират към всички собственици на хотели, хижи и други бази за настаняване на тунджанска територия, да обмислят и ако желаят да кажат при какви условия биха могли да приемат бежанци от Украйна.

Тунджанци също вече са заявили готовност да приемат украински семейства. Такова предложение са отправили в общината сестрите Димитринка Колева и Галя Петрова от Бояджик. Жилището е обзаведено и разполага с всичко необходимо да посрещне нуждаещи се бежанци. Общината е готова да приеме и други предложения от тунджанци, за да съдейства тяхната съпричастност със съдбата на бягащите от войната да стигне до нуждаещите се. 

Кметът на общината съобщи още, че са разговаряли с кмета на побратимения Болград, за да изразят съпричастността си с украинския народ и да предложат помощ при нужда. Сергей Димитриев е благодарил за предложението, отговорил е, че на този етап в града няма активни военни действия, но обстановката и при тях започва да се нагнетява.