Община „Тунджа“ празнува Трети март на Бакаджик

С химна на България, вълнуващото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ на 16-годишния Георги Георгиев от с. Ботево и песента „Хубава си моя, горо“ на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ започна тържеството за Трети март в община „Тунджа“.
По традиция общината празнува Националния празник в лесопарк „Бакаджик“ пред Мемориала на загиналите руски воини от 30-та пехотна дивизия и българските опълченци, на който са изписани имената на 463 руски воини и на 444 българи. На това най-подходящо за честване на Трети март място в цялата Ямболска област се събраха тунджанци, гости от Ямбол, членове на клуб „Традиция“ и представители на сдружения, клубове и организации от региона.
В празничното слово кметът Георги Георгиев подчерта, че пътят на свободата, завоювана със спечелването на Руско-турската война, е проправен от славните български просветители и храбреци, дали живота си за идеала да видят родината си свободна. Той изтъкна, че в деня, когато се прекланяме пред загиналите за нашата свобода, трябва да си дадем сметка колко ценна е тя и какво правим за да я опазим. „Докато чувстваме болката заради свидните жертви, паднали за нашата свобода, и докато чувстваме гордостта от славните ни предци, от подвизите на пролелите кръвта си за нашата свобода, то значи в нас все още гори поне малка искрица от онази безрезервна любов към Отечеството, която носиха в сърцата си безсмъртните чеда на благословената ни земя. Нека пазим и подхранваме тази искрица! Нека пламти като вечен огън в душите ни, за да пребъде свободна България!“, каза в заключение той.
Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий в съслужение със свещоноиконом Стоян и отец Янко отслужиха заупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите, а паметникът беше отрупан с венци и цветя от институции и граждани.