Община „Тунджа“ отбеляза тържествено 146 г. от Бояджишкия бунт

На 17 май пред паметника „Априлец“ отново се събраха поколения тунджанци, за да отбележат тържествено 146 години от Бояджишкия бунт, който превръща Бояджик в селище легенда.

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и певческата група към НЧ „Джон Атанасов – 1928 г.“ бяха подготвили патриотични стихове и песни. Ден за поклонение и размисъл, така нарече 17 май кметът на с. Бояджик Елена Маджарова и изтъкна, че историческото събитие преди 146 г. говори колко непримирими, непокорни и жертвоготовни са били бояджикчани. „Ние сме горди от това, че сме получили най-великия урок по родолюбие. Бояджик  възкръсна от пепелищата. Затова  днес, на това място, се вее българското знаме като символ на национална гордост и самочувствие. Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник, не забравяме подвига им  и винаги  се прекланяме пред тяхната саможертва“, каза тя.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев припомни, че паметта за важните исторически събития е извор на силата на българския дух, която никой не може да ни даде отвън, защото тя извира от сърцата ни, докато тачим предците ни и се чувстваме свързани с поколенията преди нас. „Бояджик преживя опустошенията, погубените фамилии и жестокото кърваво хоро, Бояджик го има и след погрома, защото има дух, по-силен от острието на ятагана!, каза тунджанският кмет и допълни: „Памет и дух! Това ни трябва винаги, за да пребъде България!“.

В знак на признателност и почит към паметта на загиналите присъстващите поднесоха венци и цветя.

Гости на празника бяха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметове и секретарят на община „Тунджа“, зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов, с корени от с. Бояджик, ученици, учители и жители на селото.

По време на тържеството беше припомнено, че община „Тунджа“ продължава да работи по идеята за изграждане на мемориал с известните имена на загиналите в Бояджишкото клане.