Областен литературен конкурс под надслов „Помогни ми да те возвися“

По повод 24-ти май – един от най-светлите празници, Общинският съвет на БСП в Ямбол и Клубът левите интелектуалци в града организират областен литературен конкурс под надслов „Помогни ми да те возвися“.

За БСП приоритетна политика е преодоляване на неграмотността и развитие на нови поколения български граждани с високи компетенции и самочувствие; политика, която създава общество на знанието и образование, което не води до социално разграничаване на българските ученици.

Целта на конкурса е да провокира в учениците размисли за сакралността, силата, красотата и смисъла на словото. Едновременно с това да не забравят да се гордеят, че именно ние, българите, сме цивилизационно свързани с азбуките Глаголица и Кирилица и имаме уникален принос в тяхното съхранение и разпространение. Писменият човек носи силата, дадена от Бога, защото „В началото бе словото“.

Регламент на конкурса:

Жанр: Есе или кратък разказ.

Право на участие:
Конкурсът се провежда в две възрастови групи и всеки участник може да представи по една творба:

І-ва възрастова група – 5-8 клас

Тема: „ Делото, завещано от Кирил и Методий, мост към бъдещето.“

ІІ-ра възрастова група – 9-12 клас

Тема: „Словото…което наранява, извисява и спасява“.

За конкурса се приемат творби до две стандартни страници, формат А4, шрифт – Times New Roman с големина 12 пункта и междуредие в разред [1.0] пункта.

Всяка творба трябва да се изпрати на електронен адрес slovoto_ya@abv.bg като прикачен файл до 17.00 ч. на 18 май 2018 г. (петък), а авторът да посочи:
Трите си имена;
Възраст, клас;
Град / село, училище, ОДК, клуб или др.;
Адрес и телефон за контакт;
Името на преподавател (ръководител) и негов телефон за връзка;
Актуална снимка на участника (като прикачен файл).

Членове на журито:

1. Председател: Росица Бакалова – преподавател по литература в ЕГ „Васил Карагьозов“ – гр. Ямбол, автор на две поетични книги;
2. Членове: Ваня Велева – поетеса и Илко Капелев – писател.

Награди:

Във всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и по една награда за 1-во, 2-ро и 3-то място. На всички участници в конкурса ще бъде връчен сертификат за участие.
1-во място – 100.00 лв;
2-ро място – 70.00 лв;
3-то място – 50.00 лв.

Имената на наградените участници с протокола на журито ще бъдат качени на 25.05.2018 г. на електронния сайт www.kontrapunkti.bg

Награждаването на участниците в Областния литературен конкурс „Помогни ми да те возвися” ще бъде на 28.05.2018 г. в залата на община „Тунджа“ от 17:30 часа.