Няма манипулации на изборния процес в област Ямбол

Няма никакви съмнения относно провеждането на изборния процес в регион Ямбол, няма липсващи бюлетини, няма липсващи протоколи и каквито и да е други изборни книжа. Около тази позиция се обединиха на съвместна среща днес Районната избирателна комисия, Областна администрация – Ямбол и представители на политически сили в областта.

Поводът за извънредното събиране бяха разпространени в социалните мрежи и някои медии обвинения на част от членовете на РИК, че председателят й Екатерина Янева и други членове на комисията са унищожавали документи, без да са уведомени и извикани останалите членове на РИК.

Скандалът избухна вчера, като обвиненията в опит за унищожаване на документи бяха отправени от Иван Кърцъков – зам.-председател на РИК, представител на НФСБ и Станимир Кескинов – член на комисията, представител на БСП. На днешната среща вторият не присъства.

За да се изчистят всякакви съмнения относно изборния процес, респективно и резултатите от изборите в Ямбол, от Областната администрация днес поканиха на съвместна среща с РИК представители на всички политически сили. Отзоваха се от ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ”, ДПС, „Изправи се! Мутри вън!” и „Демократична България“.

На откритата, включително и за медии среща повторно бяха изброени и отчетени наличните в РИК изборни книжа, които ще бъдат предоставени за архивиране в Областна администрация „лист по лист”, както уточни председателят на Районната избирателна комисия Екатерина Янева. Работата трябва да бъде свършена до 18 април, когато изтича мандатът на комисията.

Това, което е било унищожено със специална машина не са документи по смисъла на закона. Това са сгрешени проекти за решения, събирани в кашон като отпадък. Унищожени са, защото съдържат лични данни – имена и ЕГН-та на хора, обясни пред всички Екатерина Янева. Членовете на РИК, които пуснаха сигналите в някакви фейсбук групи много добре знаят, че това е отпадък, а не документи, допълни още председателят на комисията. По думите й, през всичките години, когато е работила в избирателни комисии, не е имало друг подобен случай на клевети по повод нейната работа и изобщо на комисията. Тя призова колегите си да си свършат работата, за която са ангажирани и получават възнаграждения, а партиите – много добре да подбират хората, които излъчват за работа в изборните комисии.

Текст и снимка: www. netnews.bg