Ново попълнение в АГ отделението на ямболската болница

   Роденият в Кипър д-р Михалакис Лука е новото попълнение в  Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ – Ямбол съобщават от ръководството на здравното заведение.  Той е част от екипа на отделението от началото на тази година.   Д-р Лука има богат професионален опит у нас и зад граница. „България за мен е първа, а не втора родина. Тук съм получил образованието си, имам много приятели, познавам манталитета на българите и ги обичам“, признава медикът. Започнал работа след като видял обява в сайта на Българската лекарска колегия. Според него неслучайно пристига в Ямбол точно на един от най-светлите християнски празници Богоявление – 6 януари 2023 г.
    Д-р Лука завършва Медицинския университет в Пловдив през 1982 г., където и специализира акушерство и гинекология до 1986 г. В продължение на 14 години работи в болници в София, Пловдив, Пазарджик. Има три години опит и в Правителствената болница Далхату Араф, Лафтия, щата Насарава, Нигерия. В Кипър практикува 13 години в новооткрита държавна многопрофилна болница в град Фамагуста – първо като консултант, а после и като началник на отделение.
    Д-р Лука е специалист в извършването на всякакви гинекологични и акушерски операции – цезарово сечение, коремни и вагинални хистероктомии, извънматочни бременности, разкъсвания на матката и др. Има множество специализации, сред които и от Световната асоциация на лапароскопските хирурзи. Извършва амбулаторни прегледи на бременни жени с гинекологични проблеми, ултразвукова диагностика и колпоскопии.
   Особено ценен се оказва за него опитът му в Нигерия – както професионален, така и личен. „По над 3000 раждания годишно, особено тежки случаи и средновековни условия. Ток имаше само по пет-шест часа на ден, операции правехме с генератор. Вода имаше два пъти седмично, пълнехме резервоари. Опитът за три години в Нигерия се равнява на 30 години в България“, категоричен е той. По време на престоя си два пъти се разболява и от малария. Успява да се възстанови и отново се посвещава на най-ценното – да посреща новия живот.
Може да бъде изображение с 1 човек, очила, болница и текстово съобщение