Нова икона с мощи на Свети Николай Чудотворец ще предвожда литийното шествие на Никулден в Ямбол

В понеделник, 6 декември, Никулден, от 10:30 часа в Ямбол ще се проведе традиционно литийно шествие около православен храм „Св. Николай Чудотворец“ с участието на Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, кмета на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници, председателя на Общински съвет – Ямбол, общински съветници, представители на военни формирования от гарнизон Ямбол.

Празничната процесия ще бъде предшествана от Света литургия.

Литийното шествие ще бъде предвождано от новата икона на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, в която са вградени мощи от светеца. Тя е изработена тази година от иконографско студио „Димчовски“ по поръчка на Архиерейско наместничество – Ямбол.

Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица, община Дряново, Габровска област. Създават своите икони от 1984 година, използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони, използвайки злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др.

Иконата беше донесена в храма на празника на Свети Сава – 5 декември, и беше положена на отреденото ѝ място преди вечерната служба.