На 17 януари Ямбол чества 139 години от Освобождението си

Символично представяне на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 г. ще включва тазгодишното честване, организирано от общината на 17 януари. Представители на Клуб „Традиция“ от Нова Загора ще пресъздадат атмосферата на събитията от преди 139 години, облечени в казашки униформи. Възстановчици от Музея на бойната слава и ямболския клуб „Традиция“    ще посрещнат освободителите с хляб и сол.

Традиционно, честването ще бъде отбелязано пред паметната плоча до НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на мястото, където са били посрещнати руските войни.

Началото на празничната програма е 11:00 ч. с изпълнения на Духовия оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“ и програма на вокална група за руски песни „Пятница 13”. В 11.30 часа започва тържественият ритуал по честване на годишнината на Освобождението на Ямбол с изпълнение на химна на Република България, слово на кмета на община Ямбол и благодарствен молебен. На паметната плоча ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

По повод годишнината на Освобождението на Ямбол, 17 януари ще бъде ден на отворени врати в Музея на бойната слава, където всеки желаещ може да види специално изработената презентация, посветена на паметния за града ден.