Националният кукерски празник „Кукериада“ показа различна маскарадна традиция в тунджанските села

Тази година Националният кукерски празник „Кукериада“, който е част от Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, беше още по-пъстър и многообразен. Той се провежда в населените места на община „Тунджа“ и включва разнообразни прояви.

„Кукериада“ започна с Детския фолклорен празник „Деца играят на кукери“ в с. Кабиле, на който се изявиха 11 групи от детските градини и училища в общината.

Наградени бяха и победителите в Конкурса за изобразително и приложно изкуство „Кукери играят, добро вещаят“, а с творбите им беше подредена изложба. Конкурсът предизвика интереса на деца от цялата страна и по естествен път се превърна в национален. Получени са 503 творби от 34 населени места на 14 области в страната. В раздел „Изобразително изкуство“ са представени 402 рисунки, а в раздел „Приложно изкуство“ – 101 кукерски маски. Равносметката е впечатляваща.  В конкурса се включиха участници от 27 детски градини, 21 училища, 3 Центъра за специална образователна подкрепа, 1 Център за подкрепа за личностно развитие, 4 школи и 1 художествена гимназия.

Седем от тунджанските села с кукерски традиции в събота и неделя се докоснаха до различна маскарадна обредност. В истински празници на селата се превърнаха гостуванията на сурвакарски и кукерски групи от различни краища на страната.

На Кукерската група на с. Чарган гостува Сурвакарската група на с. Долна Секирна, област Перник.

На кукерите на с. Хаджидимитрово гостува Сурвакарска група от с. Пещера, област Перник.

На Кукерската група на с. Козарево гост беше Кукерски клуб „Мирково, с. Мирково, област София.

Кукерите на с. Могила посрещнаха като скъпи гости Сурвакарската група на с. Банище, област Перник.

Кукерската група на с. Калчево беше домакин на Кукерска група от с. Христо Даново, област Пловдив.

В Челник гостуваха самодейци от с. Габровница област Монтана с кукерския обичай „Камила“ и заедно с кукерите на селото празнуваха Сирни Заговезни край огъня.

В с. Маломир „Кукериада“ съвпадна и с Кукеровден. Гостите от Сурвишкарската група от София показаха техния маскараден обичай, а кукерите на селото представиха обичая заораване и засяване, за да пробудят природата за нов живот.