Настимир Ананиев: Апартаментите са ахилесовата пета на корупцията в България

Апартаментите са ахилесовата пета на корупцията в България. Това заяви водачът на евролистата на партия Волт Настимир Ананиев в телевизионно интервю.

По думите му българите са особено чувствителни по темата, тъй като знаят с колко лишения и спестявания се купува собствено жилище. В същия момент виждат двойния стандарт, който се прилага за политиците.

„Това е една черешка на тортата на Прехода – „Апартаментгейт“. Получи се домино ефект  и сега скандалът прескача от партии в институции, независимо дали е в изпълнителната, законодателна или съдебната власт. Когато се подаде оставка, това е морален или политически акт, но е важно да има и лична отговорност, когато има злоупотреби. Хората искат да видят, че ако някой се опитва да открадне, ще има последствия, а за момента няма това усещане за справедливост“, категоричен е Ананиев.  

Той коментира и кандидатурата и избирането на новия правосъден министър – Данаил Кирилов, като го определи като неудачно предложение, припомняйки че именно Кирилов е човекът, който в съглашателство с ДПС се опита да обезсмисли преференциалния вот. Замразяването на мажоритарния избор обаче бе осуетен след намеса на министър-председателя Бойко Борисов. 

„Напоследък виждаме много случаи, когато се намесва премиерът. Този модел не знам докога ще работи, защото доверието в политиците вече е само 8%. Трябва да си зададем въпроса „Защо се случва това?“. Оказва се, че 92% от гражданите не харесват българските политици. Ето, ние казваме – има алтернатива. Европейска партия Волт е алтернативата!“, посочва Настимир Ананиев.

По думите му е важно да се покаже, че чрез европейски лостове можем да си върнем държавата, която е икономически и политическо овладяна от различни кръгове.

Един от тези примери е налагане на европейски регламент за противодействие на корупцията. От Европейска партия Волт са категорични, че ще насочат усилията си именно в тази насока и ще работят за закони, които да подобрят ситуацията в България. 

„Волт иска федерална Европа и назначаването на главен прокурор за ЕС е стъпка с тази насока. Освен това е важно Европейският парламент да има собствена законодателна инициатива и да се даде по-голяма възможност на гражданите да се включат при вземането на важни решения“.

Настимир Ананиев добави, че Волт Европа, която е първата паневропейска партия, със сигурност ще има представител в Европейския парламент, като целта е да се сформира собствена група, за която са нужни 25 депутати от 7 държави. Листата за България е уникална, тъй като за първи път е включен чужденец – холандецът Дани Ван Сантен, който от 3 години живее и работи в София. Съвсем скоро той ще сключи брак с българската си приятелка и възнамерява да отгледа бъдещите си деца тук, заради което и иска да вложи усилията и опита си, за да подобри качеството на живот в България.

„В нашата листа има равен брой мъже и жени, като те се редуват от първото до последното място. Искаме да дадем шанс на повече дами да участват в политиката“, заяви Ананиев. 

Той коментира и протичащите процеси в дясното политическо пространство. Категоричен е, че при настоящата ситуация по-скоро се повтаря сюжетът с Реформаторския блок, от което няма смисъл. Лидерът на Волт България е убеден, че само вливане в един политически субект и припознат от общността лидер може да донесе успех на бъдещо обединение на демократичните сили.

„Трябва дадем път на 30-годишните, както правим и във Волт“, смята Настимир Ананиев.  

Той коментира и плана „Мобилност“, който според него е изпуснат още от представителя на България в Европейската комисия, а след това е пренебрегнат и по време на нашето европредседателство. Ананиев обаче е на мнение, че би следвало ГЕРБ и Демократична България да убедят ЕНП да оттеглят подкрепата си за промените, тъй като това ще навреди сериозно на транспортния сектор, който формира 17% от БВП на страната ни.