Народните представители от БСП подготвят инициатива за гарантирано дистанционно обучение

Справка за обхвата на дистанционното обучение на учениците в областта и по общини са поискали народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев от областния управител Димитър Иванов. Това обяви на пресконференция днес в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание, на която присъстваха и Николай Пенев и председателя на БСП – Ямбол Кат Георгиева. Целта им е да разберат каква част от учениците са могли да бъдат обхванати ефективно в това обучение, защото според медицинските специалисти е възможно есента да има нов пик на коронавирус и да се наложи отново затваряне на училища.
Идеята им е да подготвят съвместна инициатива на народните представители от областта, на кметовете и на областния управител, която да гарантира, че от есента всеки ученик от региона при нужда ще има възможност да се обучава дистанционно. Подобна подготовка е удачна и при обявяваните всяка година грипни епидемии.
Кристиан Вигенин припомни, че по инициатива на Парламентарната група на БСП бяха дарени лаптопи на ученици от всички области, включително и Ямбол и заяви, че ще продължат да работят по тази инициатива и занапред.
На срещата с областния управител народните представители са се информирали за ситуацията със заразените в областта и за последиците от кризата върху ямболската икономика.
В сравнение с други области безработицата в региона е нараснала с по-малки темпове, големите работодатели не са спрели производство и по-малко фирми и предприятия са спрели дейността си.
Кристиан Вигенин припомни, че само общинските организации на БСП в Ямбол и Елхово успяха да проведат отчетно-изборните си конференции преди обявяване на извънредното положение. Предстои да бъдат проведени конференциите в общините „Тунджа“, Стралджа и Болярово. Според него е реалистично изборът на председател на БСП да стане чак през септември, ако ситуацията с разпространението на коронавируса позволи.