Най-лесно и бързо данъците се декларират по електронен път, без електронен подпис

   20 ямбллии декларираха доходите си за 2018 г. още в първите часове на днешния първи ден от началото на данъчната кампания. 12 от тях избраха по електронен път да подадат годишната си данъчна декларация. От офиса на Националната агенция за приходите в  Ямбол съобщават, че са създадени необходимите условия за спокойно протичане на кампанията.

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци за 2018 г.  освен че са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg, са налични и в салона за клиенти на НАП Ямбол.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019.

Данъчни декларации могат да се подадат по електронен път без електронен подпис като за целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офисите  на НАП само за няколко минути. Над 5 000 жители на Ямбол и областта вече притежават и се ползват от възможностите на персоналния идентификационен код на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

Гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година.

Виртуалните и физически ПОС терминали на Националната агенция за приходите елиминират случаите на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, а плащането чрез тях е безплатно, напомнят още от НАП Ямбол.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.