Музикално-поетичен спектакъл „Възкресение, Подвиг, Гордост“

????????????????????????????????????

В навечерието на 3 март по инициатива на областния управител на област Ямбол Димитър Иванов в Областна администрация се проведе събитие под надслов „Възкресение, Подвиг, Гордост“, посветено на националния празник.

Гости на събитието бяха кметът на Ямбол Валентин Ревански, кметът на Елхово Петър Киров, на община Стралджа Атанас Киров, председателите на ОбС Ямбол и „Тунджа“ Антон Шиков и Нели Славова, директори на държавни и общински институции в Ямбол и областта.

Открита бе изложба „Освобождението“ с творби от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ Ямбол. Уникални творби на Борис Ангелушев, Георги Попиванов, Иван Димов, Георги Янакиев представящи нашето славно и героично минало са изложени във фоайето на администрацията.

Историкът от РИМ Ямбол Христина Женкова говори пред гостите за историческия смисъл на датата, за събитията преди 142 години, за края на една война и началото на съграждането на един свободен народ.

В музикално-поетичния спектакъл посветен на 3 март се включиха деца от ДГ „Пламъче“ и клуб „Млад възрожденец“, Елена Калчева с изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ и Анна Иванова с изпълнение на химна на България „Мила Родино“.

Областният управител Димитър Иванов се обърна към гостите на събитието с думите: „Има идеи, ситуации, проблеми, в които сме различни, има ситуации, в които търсим общи решения, най-добри за хората и обществото. Но има дни, исторически събития, които отбелязваме и са нещото, което ни прави единни. Националният празник е такава дата, която всички различия, политически, исторически, … трябва да бъдат на заден план. Защото не можем да бъдем нация, ако не уважаваме, почитаме и се гордеем с националния си празник“.