“Модата се мени, фолклорът остава“ отново показа богатството на тунджанските традиции

Тунджанските традиции в целия им колорит, пъстрота и многообразие бяха представени в шестото издание на Общинския празник “Модата се мени, фолклорът остава” точно на Еньовден. Стотици участници, облечени в народни носии, отново показаха богатството на тунджанската самобитност. Паркът на с. Генерал Инзово се преизпълни от изобилие на багрите и шевиците на народните носии, от усмивките и настроението на тунджанци от над 23 населени места, дошли да покажат богатството на традициите в техните села, с подредбата на кътовете, с вкусните трапези, подредени с майсторлък, и с типичното тунджанско гостоприемство.

Гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, Георги Събев, съветник по земеделие в Европейския парламент, заместник-кметовете и секретарят на Община „Тунджа“, кметове, кметски наместници и общински съветници.

„Празникът „Модата се мени, фолклорът остава“ е най-колоритната и най-хубава „визитка“ на общината“, каза в приветствието си кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев и допълни, че той е мястото за срещи и общуване с приятели, той е и поводът „пак да облечем великолепните народни носии, а душите ни да се изпълнят с обич към родното и с усещане за принадлежност“.

„Както са казали мъдрите хора – грижете се за вашите корени, за да може тези корени да се грижат за вас. В община „Тунджа“ традициите са на особена почит и се предават по колоритен начин на децата. Надявам се, че това, което усещаме днес, ще го запазим в бъдещето и то ще ни връща към онази здрава основа, на която всеки един българин трябва да е стъпил, за да успява в живота“, изтъкна Кристиан Вигенин и поздрави участниците, без които този празник няма да е толкова цветен.

Началото на веселието оповестиха с гръм представители на клуб „Традиция“, след което ръководството на Община „Тунджа“ и гостите поздравиха участниците, разглеждайки техните кътове.

Конкурсите на празника отново предизвикаха голям интерес. Най-многобройни бяха участниците в кулинарния конкурс, който тази година беше в три категории – за най-оригинално основно ястие, най-атрактивно тестено изделие и най-изкушаващ десерт. Жури определи за победители баницата на с. Крумово, чомлекът на с. Гълъбинци и сиропираната баница на с. Симеоново.

Проф. д-р Николай Ников и етнографът Динка Ангелова бяха затруднени в избора на най-атрактивен кът и най-автентична носия. За най- атрактивен кът бяха връчени три награди – на с. Роза и на селата Стара река и Кукорево, които бяха „обзавели“ къщичките, реплика на Акбунарската къща, пресъздавайки бита от времето на техните баби.

Първото място за автентично народно облекло беше присъдено на народната носия на с. Генерал Инзово.

Най-малкият участник в празника беше бебе, навършило 40 дни само преди няколко дни.

Новото тази година беше надиграването на ръченица, оценено от художествения ръководител на ФА „Тунджа“ – Петър Димитров.

Допълнителен колорит на празника създадоха производители на натурални продукти от богатата тунджанска земя – ЗП Петрови, с. Гълъбинци, на мед и пчелни продукти от с. Робово, и производители от биволовъдна ферма от с. Студена, на народни облекла, на сувенири, излезли под сръчните ръце на майстори на художествени занаяти от Ямбол и региона. За децата имаше осигурен кът за забавления. За настроението и веселието на всички се погрижи певицата с корен от с. Тенево – Нели Танева.